Napečte si Velikonoce s Coolináři: Ochutnejte drobeček, tsoureki a udělejte si vlastní věku na chlebíčky!

V každé rodině jsou tradiční jídla, bez kterých se velikonoční svátky neobejdou. Ale vždy se na stole najde místo pro něco nového, dosud nezkušeného. Spolu se špičkovými foodblogery Coolinary vám přinášíme velikonoční recepty, do kterých se hned po prvním ochutnání jistě zamilujete.

Tradiční mrváň byl nejčastěji zdoben motivy květin nebo obilí

Miška a Kamil Tomčofčíkovci se jako Coolináři věnují foodblogerstvu už deset let. „Naším mottem je vařit jednoduše, přirozeně a chutně. U nás na blogu Coolináři najdete recepty na tradiční i exotická jídla, na rychlé chuťovky i na vyzdobené dorty. Velikonoční jídla mají pro nás osobité kouzlo, protože se pojí s příchodem slunečných dní, které tak milujeme,“ vyznává se Kamil.

Slíbili jsme vám sice pečení, začneme však něčím jiným. Vždyť i Velikonoce prakticky začíná již Zeleným čtvrtkem as ním se neodmyslitelně spojuje špenát. „Špenát je snad nejznámějším předvelikonočním jídlem, vždyť na Zelený čtvrtek ho vařily naše babičky, mámy a ještě i tety kuchařky ve školní jídelně. Dokonce i dnes ho ve čtvrtek před Velikonocemi podávají iv takových restauracích, kde byste špenát jinak marně hledali,“ směje se Coolínářka Miška. „My jsme si se špenátem trochu pohráli a doporučujeme zkusit špenátovou polévku s kokosovým mlékem a indickým kari. Exotické spojení chutí ocení i vegani.“

Mrváň bude ozdobou vašeho stolu
Víte, co je mrváň? Pokud pocházíte z jihu západního nebo středního Slovenska, možná se vám právě teď začaly sbíhat slínky. Pro ty, kteří o mrváni dosud neslyšeli: je to tradiční sladký kynutý koláč s ozdobou navrchu, který se pekával na Vánoce, Velikonoce, svatby, křty a chodilo se s ním i do pole orodovat za úrodu. V některých oblastech se peče ve tvaru kola, jinde zaplétaný, plněný, s kakaem… Variací je mnoho a možná iu vás se stane tradičním velikonočním koláčem. Kamil doporučuje trochu experimentovat: „Mrváň chuťově připomíná vánočku, pasku nebo radostník a stejně dobře chutná s džemem, stejně jako s mastí nebo s uzeným masem.“

Traditional ukrainian easter cake with white swiss meringue. New cruffin cake trend 2021. Spring cherry blossom and colorful painted eggs. Person decorates cake with hand. Free copy space.

Voňavá řecká klasika
Měli byste chuť raději na něco výraznějšího? Kamil doporučuje řecký koláč Tsoureki a to nejen proto, že Řecko patří mezi jeho oblíbené destinace. „V originále do něj Řekové dávají speciální koření mahleb ze středomořské třešně. U nás se shání obtížněji, proto jsme ho v receptu vynechali. O aroma však nikdo zkrácený nebude, koláč je aromatický díky kardamonu a pomerančové kůře.“

Barevné Řecko Kamilovi připomíná i novinku, bez které se žádná kuchyně neobejde. „Nedávno jsme natrefili na neskutečné tenoučké barevné váhy Sencor, které ladí s jinými spotřebiči této značky. Mimochodem, věděli jste, že žádná jiná značka nemá tolik barevně sladěných spotřebičů jako právě Sencor?,“ ptá se Kamil a dodává, že iu nich v kuchyni Sencor používají. „Nedáme dopustit na jejich kuchyňský robot. Ten se u nás opravdu nadělá a bezvadně funguje už několik let,“ doplňuje Kamila Miška.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram