Několik skvělých tipů na sváteční velikonoční menu: Od glazované šunky přes čertova vajíčka a další chutné nápady

Velikonoce jsou za dveřmi a vy ještě nemáte promyšlené velikonoční menu? Co kdybyste letos vyzkoušeli kromě tradiční české baby i jiné dobroty, kterými možná překvapíte své blízké?

V našem seznamu velikonočního menu najdete také tradiční velikonoční klasiky jako ďábelská vajíčka, ale také kreativnější dobroty jako glazovaná šunka s ananasem a další. Ale pěkně po pořádku, od předkrmu po dezert.

Předkrm
Ďábelská (čertova) vejce
Na jeden pěkně obložený talíř potřebujete cca 10 ks vajec, 1PL hořčice, 1PL olivového oleje, 1KL chilli pasty, sůl, mletý pepř a špetku mleté ​​červené papriky. Postup je jednoduchý. Vajíčka uvaříte na tvrdo, necháte vychladit a poté ještě vložíte na cca 30 min. do chladničky, aby se nerozpadávaly. Vejce pak podélně překrojíte a vydlabete žloutky. Ty spojíte s ostatními ingrediencemi a připravíte si tak chutnou nádivku. Někdo přidává pro ještě lepší chuť do nádivky i majonézu. Mletou paprikou je po povrchu jen poprášíte a vložíte zpět do chladničky. Podáváte studené.

Glazovaná šunka s ananasem
K této netradičnější pochoutce budete potřebovat jak jinak plátky ananasu a třešně maraschino. Ty dodají klasické šunce svěžest a sladký nádech. V seznamu ingrediencí se nacházejí předvařená šunka, hnědý cukr, dijonská hořčice, kuřecí vývar, hřebíček na glazuru, plechovka ananasového kompotu a samozřejmě třešně maraschino. Nejdříve si předehřejete troubu na 210 stupňů Celsia, mezitím si uděláte glazuru z hnědého cukru, dijonské hořčice, hřebíčku a kuřecího vývaru v hrnci, přesně jeden šálek. Vaříte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Potom rozložíte předvařenou šunku na pekáč, polijete připravenou glazurou a polijete ji. Na ně položíte plátky ananasu a doprostřed vložíte po jedné třešni pro sladkou chuť. Potom přikryjete alobalem a pečete asi hodinu až hodinu a půl při stejné teplotě. Během pečení ji můžete stále zalévat glazurou.

Hlavní chod
Pečené jehněčí
Očištěné plátky jehněčího masa nasolíme a opepříme a opečeme v pánvi spolu s plátky cibule. Potom obsah pánve vložíme do tlakového hrnce, zalijeme kuřecím vývarem, přidáme prolisované stroužky česneku a vaříme asi 40 min. Nakonec si uděláme jíšku z hladké mouky, másla a vývaru a přidáme do hrnce. Promícháme, dochutíme bylinkami a podáváme jehněčí plátky s pečenými bramborami s rozmarýnem.

Citronově bylinkové pečené kuře
K tomuto receptu potřebujete celé kuře. Předehřejete si troubu na 220 stupňů Celsia. Plech na pečení lehce vymažete. V menší misce smícháte rozpuštěné máslo, olivový olej, pepř a bylinky. Přidáte šťávu z poloviny citronu. Kuře z každé strany osušíte kuchyňskými utěrkami a potřete prolisovaným česnekem v olivovém oleji a následně připravenou směsí v misce. Do nitra kuřete vložíte větvičku tymiánu nebo rozmarýnu podle vaší chuti a druhou polovinu šťávy citrónu. Otvor můžete stáhnout provázkem. Pečete asi hodinu a 20 min. V polovině pečení podlijete. Vyndáte z trouby, zakryjete na 10 minut fólií a necháte postát. Potom odekryjete a povrch ozdobíte plátky citronu. Podáváte s hráškovou rýží nebo čerstvým salátem.

Classic Easter lamb pound cake sprinkled with powdered sugar on wooden background

Příloha
Pečený chřestový salát s feta vinaigrette
K této příloze potřebujete samozřejmě zelený chřest, listy hlávkového salátu, nadrobno nakrájenou cibulku, feta sýr, citrónovou šťávu, sůl, piniové oříšky a sezam pro lepší chuť. Chřest si nejprve oblanšírujete, cibulku nakrájíte nadrobno, fetu rozdrobíte. V malé misce si připravíte zálivku z olivového oleje, citrónové šťávy a soli. Piniové oříšky a sezam osmahnete na suché pánvi dozlatova. Chřest obalíte v listech hlávkového salátu, smícháme s jarní cibulkou a fetou, zalijete zálivkou a vrch posypete opraženými piniovými oříšky a sezamem. Následně dáme do trouby a pečeme asi 12 min. při teplotě 200 stupňů Celsia.

Dezert
Malinově citrónový cheesecake
Na tento výborný ovocný cheesecake potřebujete 130 kakaových máslových sušenek, 60g másla. Které spolu smícháme a vložíme směs do kulaté mísy nebo dortové formy. Na krém potřebujeme smetanový krémový sýr jako mascarpone, 110g krupicového cukru, 2 vejce pokojové teploty, 2 PL citrónové šťávy a kůru z jednoho citronu. Na malinovou ozdobu zase 180g čerstvých malin, 2PL krupicového cukru. Postup je už snadný a rychlý.

Exit mobile version