Zdravý makový dort se svěží citrónovou polevou, kterou ohromíte každou návštěvu

Přes Velikonoce je třeba si dopřát, osladit si život. Pokud patříte mezi milovníky máku, který zbožňují téměř všichni, máme pro vás fantastický recept. Napečte si makový dort s citrónovou polevou! Nejenže je velmi svěží a lahodná, ale také zdravá a další radostnou zprávou je, že je také velmi jednoduchá na přípravu. Za 30 minut ji tedy zvládnou i začátečníci, resp. příležitostní cukráři.

Potřebujete:
Velkou a střední mísu, menší formu na dort (například o průměru 18-20 cm)

Na korpus:
2 hrníčky ovesné moučky
5 kopcovitých lžic pomletého máku
1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
2 lžíce citrónové kůry
1 lžíce vanilkového extraktu
5 lžic medu
5 lžic rozpuštěného tradičního másla
2 dl mléka
1 vajíčko

Na potření:
3 lžíce džemu dle výběru

Na polevu:
1 citron
2 lžíce medu
250 g ricotty

Postup:
Jako první si dejte rozehřát troubu na 180 °C. Potom do velké mísy nasypte všechny suché suroviny, které jsou potřebné na korpus. To znamená moučku z ovesných vloček, pomletý mák, kypřicí prášek, nastrouhanou kůru z citronu a vanilkový extrakt. Promíchejte metlou.

Zbylé suroviny na korpus přidejte do druhé mísy – mléko, med, vajíčko a rozpuštěné máslo. Následně promíchejte metlou.

Když máte hotovo, směs z menší mísy přidejte do té větší. Celý obsah promíchejte buď metličkou, nebo ručním mixérem.
Těsto pak vylijte do dortové formy a tu vložte do vyhřáté trouby na 180 °C. Nechte péct 30 minut.

Poppy seed pancakes with yogurt and blueberries on a plate, Sweet breakfast pancakes, grey concrete background

Mezitím si připravte nádivku. Vezměte ricottu a smíchejte ji se šťávou z celého citrónu.

Jakmile bude korpus upečen, vyjměte jej z trouby a nechte vychladnout. Po vychladnutí potřete vršek korpusu džemem podle preference. Dalším krokem je přidání polevy, kterou rozetřete po celém obvodu korpusu.

Celý dort dejte ztuhnout do chladničky. Klidně ji tam nechte odpočívat celou noc, minimálně však dvě tři hodiny.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram