Pokud hubnete, nezapomeňte na tento detail: Jak si vybírat jídlo v restauraci, abychom nezačali tloustnout

Dobře se najíst v restauraci je příjemné, ale při hubnutí to mnohým lidem může překazit jejich plány. Jak si správně vybrat a neprovinit se proti pravidlům vyváženého stravování?

Vyvážený pokrm by měl obsahovat bílkoviny, sacharidy, menší množství tuku a také zeleninu. Chcete-li se správně najíst a cítit se dobře, všechny chody si předem naplánujte. Po smetanové polévce si proto dejte raději lehčí jídlo, pokud je vaše předkrm menší, můžete si dopřát pořádný hlavní chod – například pěkný kus masa.

S výběrem menu souvisí také volba správné restaurace. Podnik se specializací na českou kuchyni vám výběr z lehčích pokrmů a jídel se zeleninou nenabídne. Pokud jedete někam poprvé, projděte si raději jídelníček předem.

Více informací pro alergiky
Z jídelníčku nemusíte vyčítat všechno. Pokud jste nejistí v tom, co pokrm přesně obsahuje a jak je připravován, zeptejte se obsluhy.
Lidem s potravinovými alergiemi nahrává nové nařízení EU, které přineslo přísnější pravidla pro informování o přítomnosti alergenů. V restauracích musí být umístěna viditelná a snadno čitelná informace o tom, jaké alergeny jednotlivá jídla obsahují. Tyto údaje vám musí také sdělit na vyžádání personál.

Vyhněte se smažení, vsaďte na grilování
Už při čtení jídelníčku se vyhněte polévkám zahuštěným jíškou, smaženým jídlům a smetanovým omáčkám. Vybírejte jídla grilovaná, „na přírodní“ pečená masa a ryby nebo mořské plody.

Kdo není masový, může volit těstoviny nebo rizoto s vyšším podílem zeleniny a se sýrem, který bude mít nižší obsah tuku. Vedle nešlápnete ani zeleninovým salátem se sýrem, libovým masem, rybou nebo vejcem a doplněný pečivem.

Přílohy nevynechávejte
Pokud jste si vybrali nutričně vyvážený hlavní chod, nezkazte celý výsledek přílohou. Přešlapem je vůbec si žádnou nedat. Sacharidy vám budou chybět.
Raději než hranolky či krokety si dejte vařenou bramboru, dušenou rýži, těstoviny, případně menší porci celozrnného pečiva.

Zeleninu bez majonézy
Častou chybou bývá zanedbávání zeleniny – i ta by ideálně měla být součástí hlavního pokrmu. Zvolit můžete různé úpravy – dušenou, grilovanou, vařenou. Vlákninu dodá také salát z čerstvé zeleniny.
Nevybírejte si ale saláty s majonézou nebo s dresinky, které ji obsahují. Vhodnější jsou zálivky s trochou rostlinného oleje a balzamikového octa.

Dojídat nemusíte
Přiměřené porce jsou základem úspěchu. Ani v restauraci byste se proto neměli přejídat a dojídat vše, co máte na talíři. Pokud jste sytí, můžete požádat o zabalení jídla s sebou.
Vidíte-li již předem, že je porce příliš velká, můžete požádat o menší nebo se o pokrm rozdělit se svými spolustolovníky. Odhad vhodné velikosti získáte doma odvažováním potravin při přípravě jídel.

Chef adding the final flourish by adding some liquorice flavoured parsley to the dish. The dish is, pan fried pink duck breast onto a bed of parsnip puree with seasonal autumn vegetables and berries. Colour, horizontal with some copy space, photographed on location in a restaurant on the island of Møn in Denmark.

Dezert raději lehčí
Pokud máte chuť na dezert, zvolte spíše lehčí druh – ovoce, kopeček ovocné zmrzliny nebo sorbetu. Koláčky nebo zákusky se smetanou, máslovými krémy nebo pořádná porce šlehačky obsahují velké množství tuku, a tak i dost energie. Pokud si nedokážete tučnější dezert odepřít, můžete se rozdělit se svými společníky.

Nejen jídlo, ale také nápoje hrají svou roli
Do restaurace se jdeme nejen najíst, ale také napít. Obezřetnost je na místě u sladkých limonád, ale zejména u alkoholu. K uhašení žízně je nejlepší obyčejná voda, ideální s nakrájenými plátky citrónu či pomeranče. Vhodný je také ovocný čaj nebo ovocný džus naředěný vodou.

Exit mobile version